Inspectie waarschuwt voor 'medicijnen' coronavirus

Er zijn nog geen medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen reclames voor middeltjes of niet-geregistreerde medicijnen die zouden helpen. Dit meldt IGJ.

Het is verboden om reclame te maken voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim over de werking tegen een ziekte, virus of aandoening. Maar fabrikanten en leveranciers zoeken vaak de mazen van de wet op. De inspectie houdt toezicht op verboden reclames voor geneesmiddelen. Bij overtredingen kan de inspectie boetes opleggen.
 
 

Bestel geen medicijnen uit buitenland via internet

De inspectie ondersteunt de waarschuwing van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Het EMA doet een oproep geen geneesmiddelen via internet te bestellen uit het buitenland. Deze (nep)medicijnen kunnen zeer schadelijke stoffen bevatten die niet in geneesmiddelen mogen voorkomen. Ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en er is geen toezicht op de kwaliteit van deze middelen. De verkoop van geneesmiddelen is alleen toegestaan via geregistreerde websites.
 

Illegale medicijnen onderschept

Tijdens een controle begin maart onderschepte de douane, in samenwerking met de inspectie meer dan 8.000 eenheden (nep)medicijnen. Het ging daarbij vooral om antivirale middelen die gebruikt worden voor malariapatiënten. Ook zijn er beduidend meer middelen aangetroffen tegen verkoudheid, zoals paracetamol. Opvallend was daarnaast dat er vaker dan andere jaren antibiotica werd aangetroffen tijdens de controles.
 
 
Door: Nationale Zorggids