Stuwmeer aan uitgestelde zorg loopt nog op met 85.000 verwijzingen per week

Via ZorgDomein komen sinds eind maart de reguliere ziekenhuisverwijzingen weer op gang. Het aantal digitale verwijzingen via ZorgDomein naar ziekenhuiszorg is verdubbeld sinds eind maart. Dit is nog steeds 62 procent minder verwijzingen per dag in vergelijking met 2019. Het stuwmeer van uitgestelde zorg neemt daarmee per week met 85.000 nieuwe verwijzingen toe. ZorgDomein is in gesprek met zorgprofessionals en organisaties over hoe de herstart van reguliere zorg in iedere regio ondersteund en versneld kan worden. Dit melden ZorgDomein en ANP.

Nu de piek van corona-opnames achter ons lijkt te liggen, maken steeds meer ziekenhuizen capaciteit vrij voor de uitgestelde urgente zorg. Die capaciteit wordt in ZorgDomein opengesteld voor huisartsen om patiënten naar toe te verwijzen.
 
Ieder ziekenhuis geeft per behandeling aan wat de wachttijd is, welke selectiecriteria er gelden en welke praktische instructies er zijn voor de patiënt. Ziekenhuizen bereiken op deze manier meer dan 90 procent van de huisartsen, die ZorgDomein dagelijks gebruiken om hun patiënten aan passende zorg te helpen en te verwijzen. Zo verbindt ZorgDomein ook de uitgestelde urgente zorgvraag aan actueel beschikbaar gemaakt zorgaanbod.
 

Reguliere zorg komt op gang maar achterstand neemt nog steeds toe

Dick Gorris, CEO ZorgDomein, weet te vertellen: “We zien het herstel het snelst aantrekken bij de specialismen zoals cardiologie en neurologie. Landelijk gezien was het aantal nieuwe verwijzingen voor cardiologie teruggelopen met -78 procent maar is momenteel -43 procent ten opzichte van 2019. Voor neurologie zien we een herstel van -83 procent naar -58 procent van het aantal nieuwe verwijzingen. De reguliere zorg komt nu dus op gang, maar nog iedere dag nemen de achterstanden toe tot zo’n 85.000 nieuwe verwijzingen per week.”
 

'Ziekenhuizen rest van jaar bezig met wegwerken achterstanden'

Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vreest dat ziekenhuizen nog de rest van jaar bezig zullen zijn met het wegwerken van achterstanden die door het coronavirus zijn ontstaan.

In de afgelopen maand hebben huisartsen ongeveer 360.000 patiënten minder dan normaal doorverwezen naar een ziekenhuis. Behandelingen van iets minder dan 300.000 mensen in het ziekenhuis zijn niet doorgegaan na een doorverwijzing. Bovendien liggen op de intensive cares de afgelopen weken veel minder mensen met bijvoorbeeld tumoren, hersenbloedingen en hartinfarcten dan gebruikelijk. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding spreekt van een "stuwmeer" aan uitgestelde zorg. Ziekenhuizen zijn bezig met de voorbereidingen om die behandelingen te hervatten, zodat ze kunnen beginnen met het wegwerken van de achterstanden.
 

Coronapatiënten op intensive care 

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen daalt dagelijks. Het zijn er nu 1158. Dat zijn er 18 minder dan op zondag en 266 minder dan op het hoogtepunt twee weken geleden. "Alle regio's zijn bezig met plannen maken voor het hervatten van de zorg aan andere patiënten", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
 
Van de 1158 patiënten liggen er 1108 in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 17 minder dan een dag eerder. In Duitsland liggen 50 Nederlandse patiënten op de ic, 1 minder dan een dag ervoor. In de afgelopen 24 uur zijn twee mensen verplaatst naar andere regio's. Er zijn geen nieuwe patiënten naar Duitsland verplaatst. Het LCPS verwacht dat de drukte op de intensive cares over zes tot acht weken weer normaal zal zijn.
 
Door: Nationale Zorggids