Speciaal triageprotocol voor revalidatie ex-coronapatiënten van intensive care

Om te voorkomen dat coronapatiënten na corona of na hun ontslag op de intensive care in een vacuüm belanden, hebben de landelijke zorginstellingen SRN Revalidatie en TopzorgGroep in samenwerking met Van der Valk Hotels een protocol ontwikkeld voor triage. Het protocol is afgelopen week getest en wordt vandaag officieel in gebruik genomen in diverse ziekenhuizen in Nederland. Dit meldt SRN Revalidatie.

"Met dit protocol kunnen we artsen en verpleegkundigen ontlasten door zorg veilig en deskundig buiten het ziekenhuis te regelen. Met name de longen krijgen een flinke klap van corona. Voor veel patiënten is daarom langdurige revalidatie nodig. Daar hebben we een goede oplossing voor bedacht. Wat we hier meemaken is volkomen nieuw", stelt initiatiefnemer Ivo van Loo, fysiotherapeut en oprichter van SRN Revalidatie, met 13 vestigingen de grootste revalidatieketen in Brabant en Zeeland. TopzorgGroep telt 15 vestigingen. De Van der Valk Hotels doen mee aan dit initiatief.
 

Triageprotocol voor ex-coronapatiënten

Van Loo: "Normaal heb je op de intensive care een protocol hoe je patiënten moeten doorverwijzen. Dat protocol is gebaseerd op jarenlange data en onderzoek. Die tijd hebben we nu niet. Doordat de uitbraak in Brabant begon, lopen artsen hier qua ervaring twee maanden vooruit op andere ziekenhuizen. Die ervaring hebben we vastgelegd in ons protocol en willen we graag met iedereen delen."
 

Revalidatie

De revalidatie-, long-, IC-arts, maar ook de huisarts bepalen op basis van dit protocol of een patiënt zijn herstel thuis kan uitdienen, eventueel extra zorg nodig heeft of dat hij kan worden opgenomen in het Van der Valk-zorghotel. Deze triage zorgt ervoor dat de patiënten de juiste zorg krijgen. Ook wordt zo voorkomen dat patiënten in een vacuüm belanden omdat de huisarts logischerwijze niet precies weet wat te doen. 
 
"Een team van (gespecialiseerde) fysio/oefentherapeuten, psychologen, ergotherapeuten en andere zorgverleners staan klaar om deze patiënten van de beste zorg te voorzien. Eerstelijns, tweedelijns en anderhalvelijns. Dat kan op afstand via bijvoorbeeld beeldbellen of indien nodig aan het bed met de nodige beschermende maatregelen. Vergeet ook niet dat deze patiënten vaak nog kampen met angsten vanwege het vreselijke ziekbed dat ze hebben ondergaan. Des te belangrijker dat er continu zorg is."
 

Van der Valk-zorghotel

Van der Valk Hotel heeft kamers geschikt gemaakt voor de zware gevallen. Patiënten die weliswaar zijn ontslagen van de IC maar nog continu aan de monitor moeten liggen en 24 uurs zorg nodig hebben. "We zijn dankbaar dat we zo een steentje kunnen bijdragen aan het herstel van kwetsbare patiënten", stelt Elfi van der Valk van Van der Valk Care. "We doen er alles aan om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken ook al zijn de omstandigheden verdrietig."
 
 
Door: Nationale Zorggids