Week 18: bezoekregeling verpleeghuizen en een onbekende kinderziekte

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. We kunnen er niet meer om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding nemen het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. Maar ook zorgen over een nog onbekende ziekte die een klein aantal kinderen in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, en de VS op de intensive care doet belanden.

Maandag: bloedverdunners kunnen risico op sterfte door coronavirus verminderen

Bloedverdunners kunnen een rol spelen bij de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Nederlandse onderzoekers onder leiding van Mathijs Oudkerk, hoogleraar radiologie in Groningen, publiceerden hierover een advies. Een deel van de coronapatiënten krijgt te maken met bloedstolsels en heeft daardoor meer kans om te overlijden. Wie hier last van krijgt, kan worden voorspeld door het bloed van deze patiënten te onderzoeken op de stof d-dimeer. Door patiënten met een hoge waarde van deze stof bloedverdunners te geven, kan het risico op sterfte worden verlaagd. 

Dinsdag: De Jonge wil vanaf 11 mei proef met bezoek aan verpleeghuizen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil vanaf 11 mei bij wijze van proef bezoek toestaan in een klein aantal verpleeghuizen. Bezoek aan verpleeghuizen is al weken verboden, om te voorkomen dat kwetsbare bewoners besmet raken met het nieuwe coronavirus. "Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team", zegt De Jonge.

Woensdag: demografen voorspellen dat corona net iets meer levens zal eisen dan zware griepgolf

Door het coronavirus overlijden op korte termijn waarschijnlijk net iets meer Nederlanders dan tijdens de zware griepepidemie die huishield tussen november 2017 en april 2018. Tot die slotsom komen onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Op langere termijn zal de impact van het virus op de samenleving wel "aanzienlijk groter zijn" dan die van een griepgolf, zeggen ze erbij. En de levensverwachting daalt met enkele maanden.

Donderdag: lichte toename ziekenhuisopnames Brabant baart zorgen

Brabantse ziekenhuizen zien het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus de laatste dagen weer wat stijgen. "Dat baart ons veel zorgen", zegt een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). "Veel mensen lijken te denken: het is over, we kunnen weer de hort op. Maar de strijd is nog niet gestreden."

Vrijdag: twee kinderen met onbekende ziekte op Nederlandse intensive care

In Nederland liggen momenteel twee kinderen met een zeldzame en potentieel gevaarlijke ontstekingsziekte op de intensive care. De kindenren zijn negatief getest op het coronavirus. In verschillende Europese landen en ook de VS komen meldingen van kinderen die worden opgenomen op de intensive care met de nog onbekende ziekte. De symptomen doen denken aan de ziekte van Kawasaki of het toxischeshocksyndroom maar waarschijnlijk gaat het om een nieuwe, nog onbekende ziekte. Onderzoekers kijken ook of er een verband is met het coronavirus.

En dan nog even dit: saamhorigheid in binnen- en buitenland

Ook deze week brachten we weer veel zorgelijk (corona)nieuws. Gelukkig gebeuren er ook nog steeds heel veel mooie en goede dingen. Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland. Wij zetten een aantal hartverwarmende acties uit andere landen op een rijtje. Ter inspiratie en gewoon, om toch met een goed gevoel het weekend in te gaan. Wil je weten wat er in ons eigen land allemaal voor mooie acties op touw zijn gezet? Dat lees je hier.

Door: Nationale Zorggids