Import medische pruducten stijgt met 8 procent

In het eerste kwartaal van 2020 importeerde Nederland voor 8,7 miljard euro aan medische goederen. Dat was 8 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2019. Nederland was in 2019 de vijfde importeur van medische goederen in de wereld. Dat meldt het CBS.

Tot de medische producten horen hier medische hulpmiddelen (zoals gaas en spuitjes), medische technologie (zoals röntgenapparaten), persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mondkapjes) en specifieke medicijnen. Het betreft medische goederen die volgens de Wereldhandelsorganisatie onder meer worden ingezet bij de bestrijding van het Covid-19-virus.

Grootste groei invoer medische hulpmiddelen

Medicijnen zijn relatief duur in vergelijking met andere medische producten en hebben daardoor een aanzienlijk aandeel in de totale invoerwaarde van medische producten, en wel van 42 procent (3,6 miljard euro van in totaal 8,7 miljard euro).
 
De invoer van medische hulpmiddelen groeide relatief het hardst in vergelijking met 2019, met 13 procent, tot 2,4 miljard euro. Daarna volgde de import van medicijnen (9 procent groei naar 3,6 miljard euro), medische technologie (6 procent groei tot 1,8 miljard euro) en persoonlijke beschermingsmiddelen (vrijwel onveranderd op 0,85 miljard euro).
 
De belangrijkste landen van herkomst zijn de Verenigde Staten (veelal technologie, hulpmiddelen en medicijnen), Duitsland (vooral medicijnen) en Ierland (vooral medische hulpmiddelen).
 

Wereldwijd vijfde importeur, vierde exporteur

De Verenigde Staten, Duitsland, België en Nederland behoren tot de top vijf van importeurs en exporteurs van medische goederen in de wereld in termen van geldwaarde. Zwitserland zit bij de vijf grootste exporteurs mede doordat het veel relatief dure medicijnen verkoopt. China levert juist relatief goedkope medicijnen en beschermingsmiddelen en is mede daardoor wereldwijd pas het zevende land naar de exportwaarde van medische goederen. China is wel de derde importeur van medische goederen.
 
Nederland is de vijfde importeur van de wereld en de vierde exporteur. Nederland is deels een grote exporteur dankzij de relatief omvangrijke wederuitvoer en doorvoer van eerder ingevoerde producten.
 
Nederland importeerde in 2019 relatief veel medische hulpmiddelen en technologie, en iets minder persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij de Nederlandse export zat er relatief veel medische technologie en medicijnen en ook hier minder persoonlijke beschermingsmiddelen.
 
Door: Nationale Zorggids