Anderhalf miljoen onbetrouwbare testen verkocht door Apeldoorns bedrijf

Een bedrijf in Apeldoorn heeft recentelijk anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatesten verkocht. Deze testen zijn onder andere in ziekenhuizen, laboratoria, apotheken en in twintig andere landen gebruikt. De test zegt binnen tien minuten een accuraat antwoord te geven, maar daar blijkt niets van waar te zijn. Het gaat om een bloedtest die aangeeft of de persoon het virus heeft gehad en antistoffen heeft aangemaakt. Dit meldt NOS.

De eigenaar van biotechnologiebedrijf Inzek zei op de website dat de testen zeer accuraat zijn en dat ze in Nederland gemaakt worden. Dit is echter niet het geval en de sneltesten zijn in China geproduceerd. Verschillende landen kochten het product en gingen er van uit dat het een betrouwbaar product van Hollandse bodem zou zijn. Echter bleek na klachten in Spanje dat de test niet betrouwbaar is. Onderzoek aan het Georgetown Universiteit in de Verenigde Staten stelt dat het “rotzooi” is. Het zou een wilde gok zijn of de test positief of negatief resultaat geeft.

Vals gevoel van veiligheid

Deze onbetrouwbare testen kunnen voor grote problemen zorgen. Zo zouden mensen die negatief getest worden, denken dat zij het virus niet bij zich dragen en mogelijk anderen besmetten. Anderen denken na een positieve test antistoffen en daarmee bescherming te hebben, terwijl zij toch vatbaar zijn voor het coronavirus.

Eigenaar van het bedrijf Inzek, Zeki Hamid, blijft volhouden dat zijn testen van goede kwaliteit zijn. "Ik heb begrepen dat mijn product meer dan 90 procent betrouwbaar is.” Wel heeft hij de claim ‘Dutch Made’ van zijn website gehaald. Hij was verder niet bereikbaar voor commentaar.

Geen betrouwbare sneltesten beschikbaar

Het RIVM waarschuwt dat er momenteel nog geen betrouwbare sneltesten zijn om het coronavirus vast te stellen. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert alleen testen die aan particulieren worden verkocht. Daarom kon de onbetrouwbare test van Inzek zonder problemen verkocht worden aangezien deze alleen aan zorgverleners werd verkocht.

Door: Nationale Zorggids