Koningin Maxima bezoekt OLVG over digitale zorg tijdens coronacrisis

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 26 mei een werkbezoek gebracht in het kader van de digitale transformatie die de ziekenhuiszorg ondergaat in tijden van corona. Het bezoek vond plaats in OLVG in Amsterdam. Door de uitbraak van Covid-19 heeft OLVG ingezet op verdere digitalisering van de zorg om patiënten en hun naasten zo goed mogelijk op afstand te kunnen ondersteunen. Dit meldt Koninklijk Huis.

Een van de initiatieven van OLVG is De Corona Check die samen met Luscii is ontwikkeld, oorspronkelijk voor niet-coronagerelateerde zorg. Met De Corona Check app is het mogelijk dagelijks gezondheidsgegevens door te geven via een smartphone of tablet. De app vraagt naar symptomen en biedt online hulp bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Deze klachten worden door een medisch team beoordeeld. Als het nodig is, wordt door een zorgverlener uit dit team binnen 24 uur telefonisch contact opgenomen. Inmiddels is De Corona Check samen met partnerziekenhuizen en regionale huisartsen landelijk uitgerold. Meer dan 160.000 mensen maken gebruik van deze digitale ondersteuning.

Plannen voor de app

Koningin Máxima sprak in het medisch regiecentrum met medewerkers van het medische team. Artsen en verpleegkundigen uit het team gaven uitleg over hun werkzaamheden tijdens de coronacrisis. Ook mensen die gebruik hebben gemaakt van de app waren aanwezig om hun ervaringen te delen. Medische en technische experts uit het projectteam gingen in op hoe de dienst in een korte tijd samen met partnerziekenhuizen en huisartsen landelijk is opgeschaald. Ook werd toegelicht welke plannen er zijn om de app verder uit te breiden, ook voor  reguliere, niet-coronagerelateerde zorg.

DigiPoli

Koningin Máxima kreeg tenslotte een demonstratie van de ‘DigiPoli’ cardiologie. Patiënten kunnen via de Luscii DigiPoli app zelf hartklachten bijhouden en vragen stellen. Wanneer nodig, is er via de app direct verbinding met het medisch team in OLVG en kan een afspraak worden gemaakt voor vervolgonderzoek op de poli. Hiermee worden artsen, verpleegkundigen en patiënten van het OLVG Hartcentrum digitaal ondersteund bij de opstart van de reguliere, non-Covid-zorg.

Door: Nationale Zorggids