Boetes opgelegd voor homeopathische geneesmiddelen zonder registratie

Zeven bedrijven of personen hebben van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde (homeopathische) geneesmiddelen. De homeopathische middelen zouden werken tegen ziekten als griep, kinkhoest, meningokokken, tetanus, malaria, hepatitis A, buiktyfus en het coronavirus. Deze verboden reclames zijn overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dit meldt de inspectie.

De IGJ heeft de bestuurlijke boetes opgelegd voor overtredingen in de tweede helft van vorig jaar en voor één overtreding dit jaar. De boetes variëren van 1.125 tot 15.000 euro. Opgeteld is 34.875 euro aan boetes opgelegd.

Er werd een boete opgelegd voor reclame voor de middelen:

  • Pertussinum, Asclepias tuberosa (geclaimde werking tegen kinkhoest)
  • (Poly)influenzinum, Anas barbariae, Dolicoccil (geclaimde werking tegen griep)
  • MEteoreisen/Phosphos/Quarz, Tuberculinum aviare (geclaimde werking tegen griep)
  • Meningococcinum (geclaimde werking tegen meningokokken-infecties)
  • Pyrogenium (geclaimde werking tegen tetanus)
  • Nosode Malaria granulen, Chininum arsenicosum (geclaimde werking tegen Malaria)
  • Nosode Hepatitis granulen (geclaimde werking tegen hepatitis A)
  • Thyphoid granulen (geclaimde werking tegen buiktyfus)
  • Arsenicum Album (geclaimde werking tegen coronavirus)

Reclameverbod

Geneesmiddelen mogen in Nederland alleen op de markt komen als er door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een handelsvergunning is afgegeven. Ook voor homeopathische geneesmiddelen kan een vergunning worden afgegeven. Als er voor een middel geen handelsvergunning is afgegeven, mag er geen reclame gemaakt worden. Gebeurt dat toch, dan is dat een overtreding van de Geneesmiddelenwet.

Coronavirus

In zes gevallen gaat het om overtredingen in de tweede helft van 2019, nog voor de coronacrisis. In één geval gaat het om een recente overtreding over werking tegen het coronavirus.

De inspectie heeft kortgeleden gewaarschuwd tegen reclames voor middeltjes of niet-geregistreerde ‘medicijnen’ die zouden helpen tegen het coronavirus. Ook heeft de inspectie recent gewaarschuwd tegen alternatieve corona-testen en corona-behandelingen. Burgers worden opgeroepen deze niet aan te schaffen en altijd hulp te zoeken via hun huisarts of de lokale GGD.

Door: Nationale Zorggids