Draagbaar infuus met investering markt op

De Groningse startup Ivy Medical ontwikkelde een draagbaar infuus om de bewegingsvrijheid van patiënten te vergroten. Dankzij een investering kan het bedrijf het product nu verder ontwikkelen en uiteindelijk naar de markt brengen. Dit meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. 

Investeringsmaatschappij Carduso Capital, die participeert in startende technologiebedrijven, doet een investering in het in 2017 opgerichte Ivy Medical. De start-up gebruikt het geld onder andere om de laatste technische hobbels te nemen en de testen te doen voor het verkrijgen van de benodigde veiligheidscertificeringen.

Met draagbaar infuus meer bewegingsvrijheid

Het idee achter het draagbare infuus is dat patiënten er veel makkelijker mee kunnen bewegen dan met het traditionele infuus. Nu wordt de infuuspaal gebruikt voor het toedienen van veelgebruikte infusen voor bijvoorbeeld antibiotica of medicatie. Ondanks de wieltjes onder de paal is de mobiliteit van de patiënt beperkt. Beweging is belangrijk voor het herstel, daarom is het behalve lastig voor de patiënt ook nadelig voor diens gezondheid.

Het infuus van Ivy Medical kan in een schoudertas gedragen worden. Het verschil is dat het nieuwe product geen stabiliteit nodig heeft en niet horizontaal hoeft te blijven, zoals bij de infuuspaal wel het geval is. Dat geeft een patiënt veel meer bewegingsvrijheid, zegt ceo en medeoprichter Melcher Frankema: "Je kunt ermee lopen, zitten en liggen. Dat betekent dat je ook oefeningen kunt doen met een fysiotherapeut."

Idee voor het draagbare infuus

Frankema richtte Ivy Medical in zijn studietijd op samen met twee vrienden. Het idee ontstond nadat één van hen in een projectgroep het idee van een hoogleraar over het ontwikkelen van een draagbaar infuus hoorde: "Patiënten in ziekenhuizen bewegen te weinig. Onze vraag was of het technisch en commercieel mogelijk is om een draagbaar infuus te ontwikkelen."

Doel bijgesteld

Voor het ontwikkelen van hun concept weten ze tot twee maal toe financiering te krijgen via Take-off. Het biedt ze de kans om de commerciële en technische haalbaarheid van hun plan te onderzoeken. De technologie ontwikkelen is duur, zo blijkt. Een goede business case is nodig. Onder patiënten zijn er positieve reacties, maar ook verpleegkundigen hebben interesse. Een infuus plaatsen kost vaak veel tijd. Ze passen hun plan aan: "Ons doel werd om een infuuspomp te ontwikkelen die draagbaar is én makkelijker te installeren, zodat dit verpleegkundigen minder tijd kost. Sneller herstel van patiënten en minder werk levert uiteindelijk ook een kostenbesparing voor ziekenhuizen op."

Terugkijkend op het proces zegt Frankema dat één ding essentieel is geweest: "Heel goed luisteren naar de gebruiker, hoe voor de hand liggend dat ook klinkt." Het heeft het ontwerp van hun infuuspomp uiteindelijk verandert. Het draagbare infuus moet volgens planning in de zomer van 2022 de markt op gaan.

Door: Nationale Zorggids