Controle arbozorg garagebedrijven

De Inspectie SZW gaat bij garagebedrijven controleren of zij voldoen aan arbowetgeving. Het gaat erom dat bedrijven kunnen laten zien dat zij gezondheids- en veiligheidsrisico’s in kaart hebben gebracht in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en dat zij een plan hebben gemaakt om werknemers te beschermen. Bovendien zijn werkgevers verplicht om een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Dit meldt de Inspectie SZW.

De Inspectie SZW gaat bij bedrijven de RI&E’s, plannen van aanpak en basiscontracten schriftelijk opvragen en houdt daarbij rekening met de gevolgen van de coronacrisis en de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wanneer bedrijven de documenten niet overleggen, legt de Inspectie SZW een boete op.

Doel controleren Inspectie SZW van arbozorg in garagebedrijven

Het doel van de controle is ervoor te zorgen dat werknemers in garages gezond en veilig kunnen werken. Arbozorg vormt hiervoor de basis. Jaarlijks vinden op de werkvloer vele ongevallen plaats, helaas ook met fatale afloop. Ook worden mensen ziek door hun werk. De Inspectie SZW wil dat tij keren, te beginnen door te stimuleren dat bedrijven aan de slag gaan met preventieve maatregelen. Werkgevers die actief met deze documenten werken, beheersen de risico’s in hun bedrijf beter. Dit heeft een positief effect op de veiligheid en gezondheid van medewerkers en leidt tot minder uitval, ongevallen en lagere kosten.

Gezondheidsrisico's

Bij garagehouders ziet de Inspectie SZW met name risico’s op het gebied van fysieke overbelasting, gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen zoals dieselmotoremissie en de veiligheid van machines zoals hefbruggen, lasapparatuur en pneumatisch handgereedschap. Werkgevers zijn verplicht om de arbeidsrisico’s te inventariseren en maatregelen te treffen zodat werknemers gezond en veilig kunnen werken.

Werkwijze Inspectie SZW

Vanwege de coronacrisis is de werkwijze van de Inspectie SZW anders dan gebruikelijk. De Inspectie houdt er rekening mee dat ook garagebedrijven de nadelige gevolgen ervaren. Toch is het van belang dat er toezicht blijft op gezond en veilig werken. De controles op naleving van arbozorg zullen vooral schriftelijk worden uitgevoerd. Waar nodig zal een fysieke inspectie plaatsvinden waarbij rekening wordt gehouden met de richtlijnen van het RIVM.

Slechts een derde van de garagebedrijven heeft contract met arbodienst

Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de bedrijven een RI&E, preventiemedewerker, bedrijfshulpverlening en een contract heeft met een arbodienstverlener. De Inspectie SZW wil dat dit aantal sterk omhoog gaat, omdat veilig en gezond werken van levensbelang zijn. Vooral kleinere bedrijven met minder dan 25 werknemers hebben de basis van hun arbozorgbeleid vaak onvoldoende uitgewerkt. Ook gebeuren er in kleinere bedrijven relatief vaker ernstige ongevallen. Door de gevaren op de werkplaats goed te inventariseren en aan te pakken, kan worden voorkomen dat werknemers slachtoffer worden van een arbeidsongeval of ziek worden door hun werk.

Door: Nationale Zorggids