Aanbevelingen om verontreiniging van bloeddrukmedicijnen te voorkomen
Europese medicijnautoriteiten hebben een aantal aanbevelingen gepresenteerd om verontreiniging van medicijnen in de toekomst te voorkomen. Deze aanbevelingen komen voort uit de evaluatie naar verontreiniging van sartanen (bloeddrukmedicijnen) met nitrosamines die eerder is afgerond. En de lessen die daaruit zijn geleerd. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
De aanbevelingen van de Europese medicijnautoriteiten zijn bedoeld om de rollen en verantwoordelijkheden van alle partijen die betrokken zijn bij de productie van medicijnen te verduidelijken. En leggen uit wat de betrokken partijen moeten doen wanneer er een verontreiniging wordt ontdekt. Daarnaast gaan de aanbevelingen ook in op de communicatie naar patiënten en zorgverleners en de internationale samenwerking.
 
De volledige aanbevelingen van de Europese medicijnautoriteiten zijn te lezen op de website van het EMA.
 

Voorkomen van medicijnverontreiniging

De aanbevelingen vanuit de evaluatie, zijn bedoeld als aanvulling op het brede onderzoek naar nitrosamines in medicijnen dat sinds september 2019 in gang is gezet. Het brede onderzoek naar nitrosamines in medicijnen moet  uiteindelijk richtlijnen opleveren hoe het risico op ontstaan van nitrosamines te voorkomen.
 
Door: Nationale Zorggids