Welkom! Wij willen graag dat onze website goed leesbaar is en optimaal werkt! Hiervoor gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor de aanwezigheid ervan.
NZG
Patiënten roepen Nederland op: Maak een donorkeuze die bij je past
-
Op 1 juli 2020 gaat de Donorwet in en moet iedereen zijn keuze in het donorregister zetten. Uit onderzoek van EenVandaag dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat het draagvlak voor de wet sinds 2016 is gestegen. Toch moet de helft van de Nederlanders nog een keuze maken en stelt dit uit door twijfel of tijdgebrek. Daarom roepen patiënten die op de wachtlijst staan voor een donororgaan op om een bewuste keuze te maken over donatie en deze niet uit te stellen. De oproepen worden gesteund en mogelijk gemaakt door de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Dit meldt de Nierstichting.
Mensen stellen keuze orgaandonatie uit
Uit onderzoek van EenVandaag, blijkt dat het draagvlak voor de donorwet sinds het aannemen van de wet in 2016 is gestegen van 52 naar 57 procent. Het aantal tegenstanders is afgenomen van 41 naar 32 procent. Toch blijkt de helft van Nederland zich nog niet te hebben geregistreerd. Uit het onderzoek onder 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat mensen het maken van de keuze uitstellen: ongeveer 23 procent geeft aan nog te twijfelen over hun keuze. Daarnaast geeft 19 procent aan dat ze de keuze uitstellen, omdat ze er liever niet over nadenken. Een kwart van de respondenten geeft aan nog geen keuze te hebben gemaakt wegens tijdgebrek.
Patiënten roepen op: maak een keuze die bij je past en stel deze niet uit
Uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting blijkt dat door de Covid-19-pandemie donatie en transplantatie onder druk is komen te staan. Aan het begin van de coronacrisis is een groot deel van de transplantaties stil komen te liggen. Het aantal transplantaties daalde dit voorjaar met ongeveer 63 procent. Met name het niertransplantatie-programma is geraakt: het aantal patiënten dat op de wachtlijst staat voor een nier is toegenomen met 11 procent.
Donorwet kan wachtlijst verkorten
De nieuwe wet kan zorgen voor een belangrijke verkorting van de wachtlijst. Daarom roepen patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan vandaag op een bewuste keuze te maken en deze niet uit te stellen. In een persoonlijke oproep vertellen zij waarom het maken van een keuze belangrijk is.
Marie-Ceciel (55) staat op de wachtlijst voor een nier: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat je eigen regie neemt en de keuze niet voor je laat maken. Daarmee kan je iemand zijn leven teruggeven, of zelfs een leven redden." Fabian (40), op de wachtlijst voor een nier: "Ik denk dat veel mensen eigenlijk wel weten wat ze willen. Het duurt maar twee minuten om je te registreren, soms is het net even die stap."
Toename wachtlijst donororgaan door corona
Tom Oostrom, directeur Nierstichting: "We zien dat door corona begin dit jaar veel meer nierpatiënten van de wachtlijst worden gehaald of zelfs overlijden terwijl ze wachten op een nieuwe nier. In de afgelopen maanden is het aantal nierpatiënten op de wachtlijst voor een donororgaan met 11 procent toegenomen, tot 851. De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland vinden de nieuwe donorwet een mijlpaal voor alle patiënten op de wachtlijst."
Uit eerder onderzoek blijkt dat 60 procent van Nederland bereid is om organen te doneren, maar lang niet iedereen heeft deze keuze vastgelegd. "Het is goed dat deze wet mensen aanzet tot het maken van een eigen keuze. Daarmee scheppen zij duidelijkheid voor mensen zelf, hun naasten en de patiënten op de wachtlijst. Voor deze mensen kan het vastleggen van iemands eigen keuze, hun leven en dat van vele anderen op de lange wachtlijst redden."
Meer informatie
Ga voor meer informatie over het maken van een keuze, persoonlijke oproepen, ervaringsverhalen, de onderzoeksresultaten van EenVandaag en de factsheet (met cijfers van de NTS) naar donorkeuze.nl. Vanaf september kun je hier een neutrale test doen, die je helpt bij het maken van een keuze die het beste bij jou past.
Toen ik aan mijn verpleegkunde opleiding begon, werkte ik ’s avonds bij een accountantskantoortje in de buurt. Het was aan mij om een klantenbestand, afkomstig van een vorig kantoor met klanten die gedupeerd waren door de economische crisis van 2008, te bellen en hen te verleiden om nog maar eens een gladde jongen over de vloer te laten komen om...
NZG
Interview
Weer hoop op behoud kinderhartcentrum UMCG: 'Sluiting zou gevolgen hebben voor de gehele acute zorg in Noord-Nederland'
Het UMCG in Groningen hoopt dat het kinderhartcentrum van het ziekenhuis tóch open kan blijven. Net als zijn voorganger kondigde minister Kuipers (D66, Volksgezondheid) dez...
NZG
video
Inkoopplannen Zorg Coöperatie VGZ: Wat is echt belangrijk in zorginkoop in 2023?