Waarschuwing zelftest coronavirus

Voedingssupplementen met cafeïne bevatten vaak hoge cafeïnegehaltes. Hierdoor kunnen gebruikers meer cafeïne binnenkrijgen dan veilig is voor de gezondheid. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van Volkgezondheid.  

Deze supplementen worden vaak gebruikt om intensiever te kunnen sporten, sneller af te vallen of voor een betere concentratie. Bij een te hoge inname van cafeïne kunnen effecten optreden als een te hoge bloeddruk, hoofdpijn en rusteloosheid.
 

Veilige niveaus cafeïne

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft voor verschillende leeftijdsgroepen een maximale hoeveelheid cafeïne vastgesteld die veilig is om binnen te krijgen. Voor volwassenen bijvoorbeeld komt de veilige dagelijkse hoeveelheid overeen met vier tot zes koppen koffie. Naast voedingssupplementen krijgen mensen ook cafeïne binnen via voedingsmiddelen, zoals koffie, thee en chocolade. Het combineren van zulke voedingsmiddelen met voedingssupplementen die cafeïne bevatten, kan ertoe leiden dat de veilige inname van cafeïne sneller wordt overschreden.
 

Wettelijke limiet in voedingssupplementen

In de Europese Unie is er geen wettelijke limiet voor de maximale hoeveelheid cafeïne in voedingssupplementen. Het ministerie van Volksgezondheid kan de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken om een aanvraag bij de Europese Commissie te doen om het gebruik van cafeïne in voedingssupplementen in Europa te beperken.
 
Door: Nationale Zorggids