Gebruiksonvriendelijk computersysteem kan medicatiefouten veroorzaken

Computersystemen die zorgprofessionals gebruiken om informatie over een patiënt bij te houden en uit te wisselen zijn niet altijd gebruiksvriendelijk. Dit kan ertoe leiden dat zorgverleners fouten maken bij het voorschrijven van medicijnen, blijkt uit een verkennend onderzoek van het RIVM in samenwerking met Amsterdam UMC. Dit meldt het RIVM.

Uit het onderzoek komt naar voren dat waarschuwingen over wisselwerkingen met andere medicijnen of verkeerd gekozen doseringen niet altijd  goed leesbaar zijn in het beeldscherm. Ook is het soms lastig om het juiste medicijn uit de lijst met medicijnnamen te selecteren.
 

Gebruiksonvriendelijke computersystemen

Het is niet duidelijk hoe vaak een gebruiksonvriendelijk systeem tot medicatiefouten leidt. Artsen of apothekers moeten de fouten beschrijven en vastleggen via een (elektronisch) meldformulier. Maar deze meldingen bevatten niet altijd voldoende informatie om de invloed van het computersysteem bij de fout te bepalen. Verder blijkt dat gebruiksonvriendelijkheid vaak samenhangt met andere factoren. Zo kunnen hoge werkdruk en onervarenheid met het computersysteem de kans op fouten vergroten.
 

Medicatiefouten

De onderzoekers hebben een overzicht gemaakt van alle factoren die kunnen bijdragen aan medicatiefouten door gebruiksonvriendelijke computersystemen. Ook is voor het hele medicatieproces, van voorschrijven tot gebruik, een overzicht gemaakt van onhandig ontworpen onderdelen van computersystemen. Beide overzichten helpen om beter zicht te krijgen op de invloed van gebruiksonvriendelijke computersystemen bij het ontstaan van fouten met medicijnen. Door de systemen beter te ontwerpen, kunnen fouten mogelijk worden voorkomen.
 
Door: Nationale Zorggids