Radboudumc onderzoekt herseninfarcten bij Covid-19-patiënten
Van patiënten die geïnfecteerd zijn met het coronavirus en op de intensive care liggen is bekend dat er soms bloedvaten verstopt raken door bloedstolsels. Dit verschijnsel heet trombose. Bij Covid-19-patiënten gaat het om bijvoorbeeld een trombosebeen of longembolie. Ook kan er een herseninfarct ontstaan als gevolg van deze infectie. Het Radboudumc gaat samen met het LUMC onderzoek doen naar deze complicatie. Dit meldt het Radboudumc.

Herseninfarct door trombose

Bij trombose stolt het bloed en de bloedpropjes die ontstaan, blokkeren de aderen of slagaderen. Deze kunnen in de longen terecht komen, of in het hart of hoofd ontstaan. Als dit in het hoofd gebeurt, kan er een herseninfarct ontstaan. Deze complicaties kunnen ertoe leiden dat patiënten blijvende schade overhouden of zelfs overlijden.
 

In beeld brengen aantal herseninfarcten

In het onderzoek dat hoogleraar Neurologie Frank-Erik de Leeuw, neuroloog Anil Tuhadlar en internist Frank van de Veerdonk van het Centrum voor Infectieziekten van het Radboudumc gaat uitvoeren, samen met onderzoekers van het LUMC, wordt bij een groot aantal Covid-19-patiënten, die op de intensive care hebben gelegen, het optreden van het herseninfarct in beeld gebracht, de oorzaak en de gevolgen daarvan onderzocht en de juiste behandeling ter preventie van deze herseninfarcten geëvalueerd. Dit onderzoek, gesteund door de Hartstichting, wordt gefinancierd door ZonMw.
 
Door: Nationale Zorggids