Normal_pexels-pixabay-53404

Inwoners van Rotterdam met overgewicht, obesitas of diabetes type 2 kunnen meedoen met Proeftuin Gezond Gewicht, een gratis programma voor een gezondere leefstijl. Dit meldt de gemeente Rotterdam. 

Deelnemers aan Proeftuin Gezond Gewicht maken samen met een zorgcoördinator uit de wijk een persoonlijk plan op het gebied van voeding, beweging en welzijn. Zo wordt er gekeken wat iemand op een dag eet of aan beweging doet. En of er andere redenen zijn zoals stress, waardoor een gezond gewicht niet lukt.

Oorzaken overgewicht

Femke van Gurp is een van de zorgcoördinatoren. Zij doet bij de deelnemers een screening naar oorzaken van het overgewicht en zaken die gewichtsafname kunnen belemmeren. "Dan maken we samen een plan dat aansluit bij de wensen van de deelnemer’, legt ze uit. ‘Daarna gaan we op zoek naar professionals uit de wijk die daarbij kunnen helpen." Een professional kan bijvoorbeeld een huisarts, leefstijlcoach of sportaanbieder zijn. Het programma is laagdrempelig, vaak dichtbij huis en iemand bepaalt zelf wat er uiteindelijk gaat gebeuren.

Door: Nationale Zorggids