Normal_rss_entry-247143

Op 1 oktober is het zover: met de actie Stoptober worden Nederlanders opgeroepen om een maand lang te stoppen met roken. Ook Jörgen Raymann, Tjitske Reidinga, Rick Brandsteder, Estelle Cruijff en First Dates-barman Victor Abeln drukken eind september hun laatste sigaretje uit.

Stoppen doen we samen

Het is de zevende keer dat Stoptober wordt georganiseerd door onder andere het ministerie van Volksgezondheid en KWF Kankerbestrijding. Onder de noemer 'Stoppen doen we samen' worden Nederlanders opgeroepen om 28 dagen niet te roken. De afgelopen jaren deden zo'n 330.000 mensen mee aan de actie.

BN'ers doen mee aan Stoptober

Raymann en Cruijff zijn gelegenheidsrokers, maar willen graag een stok achter de deur. Barman Victor verwacht dat het het moeilijker zal worden: hij rookt meer dan een pakje per dag. "Ik ontbijt met een kop koffie en een sigaret en ik eindig de dag ook graag met een sigaret", vertelt hij. "Er zijn heel veel rookmomenten die ik ga missen. Waar ik het meest tegenop zie, is de ongemakkelijkheid, het iets in handen willen hebben."

Brandsteder doet dit jaar voor de tweede keer mee aan Stoptober. "Het is vallen en opstaan, maar de aanhouder wint. Dat wil ik ook meegeven aan mensen." Tjitske Reidinga is al vaak gestopt met roken, maar begon twee jaar geleden weer. "Iedereen in mijn directe omgeving zou het fijn vinden als ik niet meer rook. Mijn man en kinderen vinden het ook heel vervelend", zegt ze. "Er is niemand die hiervan opknapt, niemand vindt dit leuk. Iedereen wil dat ik ermee ophoud."

Door: ANP