Normal_pexels-terje-sollie-320617

Kanker is in Nederland al jaren één van de meest gebruikte scheldwoorden. Met name online lijkt schelden hiermee sociaal geaccepteerd. Daarom lanceert KWF Kankerbestrijding samen met YouTubers Koen Weijland, Reginio ‘Rarko’ Resida en Bas ‘vvbasvv’ van Velzen de actie #tegenKK. Zij merken dagelijks op hun streams dat schelden met kanker veelvuldig voorkomt, terwijl dit onnodig kwetsend is. Met de actie starten de initiatiefnemers een beweging tegen het schelden met kanker. Dit meldt KWF Kankerbestrijding. 

“Woorden kunnen net als een klap in je gezicht serieus pijn doen. Kanker is zo’n woord dat pijn doet, zeker als je ziek bent geweest of in je omgeving met de ziekte te maken hebt gehad. Tijdens mijn streams, op social media en op straat wordt er ontzettend vaak met kanker gescholden. Dat irriteert me en raakt mij persoonlijk doordat ik de ziekte nu in mijn gezin van heel dichtbij meemaak”, zegt mede-initiatiefnemer Koen Weijland.

Terugslaan met #tegenKK

Om te wijzen op de pijn die verbaal geweld teweegbrengt, gaan de YouTubers terugslaan. Wie wil meedoen, kan zelf stoppen met schelden met kanker en er iets van zeggen. Daarnaast kan iemand die met de afkorting KK een verbale klap uitdeelt, voortaan ook een ‘Tikkie’ terug verwachten. Een digitaal tikkie in de vorm van een betaalbezoek. “Met #tegenKK zetten we zo iets slechts, schelden met kanker, om in iets goed, namelijk geld voor kankeronderzoek”, aldus KWF.

Door: Nationale Zorggids