Normal_pexels-karolina-grabowska-4047148

De Stichting Diabetes Onderzoek en het Diabetes Fonds schenken 1 miljoen euro aan het Amsterdam UMC om de rol van darmbacteriën bij mensen met diabetes type 1 te onderzoeken. Dit melden NOS en NU.nl.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waar zo’n 120.00 Nederlanders mee kampen. De alvleesklier is gestopt met de aanmaak van insuline, omdat de cellen die dat moeten doen zijn vernield door het eigen afweersysteem. Mensen met diabetes type 1 moeten zichzelf insuline injecteren, om zo hun suikerwaarden te reguleren. Het nieuwe onderzoek richt zich op poepbacteriën in de darmen die een rol spelen bij suikerstofwisseling en het afweersysteem.

Max Nieuwdorp, hoogleraar inwendige geneeskunde, doet onderzoek naar de rol van darmbacteriën via een poeptransplantatie. Er wordt onderzocht of de afweerreactie kan worden afgezwakt via darmbacteriën. Het doel is om het immuunsysteem minder agressief te laten reageren tegen het lichaam om zo een stabieler ziektebeeld te krijgen. Het onderzoek gaat vijf jaar duren.

 

Door: Nationale Zorggids