Normal_pexels-ella-olsson-1640775

Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten deze schijf vallen. Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens richtlijnen dan andere leeftijdsgroepen, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. De resultaten laten zien dat in Nederland het voedingspatroon gezonder kan en geven handvaten voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon. Dit meldt RIVM. 

Het Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding, de Schijf van Vijf, laat zien wat gezond eten inhoudt. Het gaat om een voedingspatroon dat genoeg energie en voedingsstoffen levert en mensen gezond houdt of gezonder maakt.

Minder dan 10 procent eet aanbevolen hoeveelheid

Minder dan 10 procent van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten, en smeer- en bereidingsvetten. Meer dan een derde eet voldoende brood en kaas, maar kiest dan vooral voor soorten die weinig vezels, veel ongunstige vetten of veel zout bevatten. Ongeveer twee derde van de Nederlanders eet meer vlees(producten) dan wordt aanbevolen.

Een derde van de totale hoeveelheid die we eten en drinken staat niet in de Schijf van Vijf. Dit deel is dus niet ‘nodig’ en is minder gezond. Deze producten bevatten vaak veel calorieën en ongunstige voedingsstoffen. Zo komt er veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten.

Voorzichtige verbetering

De peiling laat echter een voorzichtige verbetering zien ten opzichte van vorige peilingen. Nederlanders zijn meer fruit gaan eten en lijken ook meer groenten te eten. Verder eten ze minder vlees en drinken ze minder suikerhoudende dranken. Als de positieve ontwikkelingen doorgaan, kan dit helpen om overgewicht en chronische ziekten te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids