Normal_corona_handen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Mondkapjesregels in ziekenhuizen zijn verwarrend en onveilig’

Terwijl het kabinet werkt aan een landelijke mondkapjesplicht voor openbare gebouwen, ontbreekt het in ziekenhuizen nog altijd aan eenduidige regels. Dat is "verwarrend en onveilig", vinden zorgbonden, beroepsorganisaties van zorgverleners en de Patiëntenfederatie. Ze roepen ziekenhuisbestuurders op de richtlijnen voor het gebruik van medische mondneusmaskers aan te scherpen.

Dinsdag: door corona grote zorgen over kwaliteit ouderengeneeskunde

Bijna de helft van de specialisten ouderengeneeskunde vreest door het coronavirus de kwaliteit van hun behandelingen de komende tijd niet op het gewenste niveau te kunnen houden. "Ruim een derde is de zorg al aan het afschalen", meldt Verenso. Er zijn zorgen over kwaliteit en kwantiteit van de zorg: "Het oplopende aantal besmettingen geldt immers ook voor personeel. Steeds vaker ontstaan problemen in de bezetting door ziekte of quarantaine van zorgmedewerkers.”

Woensdag: vitamine D zou coronabesmetting kunnen tegengaan

Wie vitamine D slikt, heeft een kleinere kans op een coronabesmetting en wie toch ziek wordt, heeft een minder ernstig ziekteverloop. Dit stellen wetenschappers, artsen, en hoogleraren immunologie. Verschillende onderzoeken zouden genoeg aanwijzingen geven dat vitamine D helpt tegen corona.

Donderdag: thuiszorg vraagt familieleden van cliënt om hulp

De druk op de thuiszorg wordt door de coronacrisis zo groot, dat de sector een beroep doet op familieleden en vrienden van cliënten. Zij kunnen het verzoek krijgen om te helpen, niet alleen met het doen van de was of het koken van eten, maar ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of bij het wassen van iemand.

Vrijdag: Nederland stevent af op zorginfarct, waarschuwen verpleegkundigen

85 procent van 13.000 ondervraagde verpleegkundigen wil dat het kabinet per direct met strengere maatregelen komt in de strijd tegen corona. Nederland stevent volgens V&VN af op een zorginfarct. “Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd.”

Door: Nationale Zorggids