Normal_pexels-freestocksorg-143654

Vandaag start de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne waar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Tijdens deze week is er aandacht voor het melden van bijwerkingen van medicijnen. Dit meldt CBG. 

Hoe meer kennis er is over de bijwerkingen van medicijnen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.
Voordat medicijnen op de markt komen, zijn ze uitgebreid getest. Toch is dan nog niet alles bekend van een medicijn. Zo kunnen medicijnen bijvoorbeeld andere bijwerkingen geven wanneer ze samen met andere medicijnen worden gebruikt, of wanneer iemand last heeft van meerdere aandoeningen tegelijk. Soms is een bijwerking zo zeldzaam dat deze tijdens de verplichte testen op proefpersonen niet wordt ontdekt. Daarom
zijn patiënten en zorgverleners nodig om bijwerkingen te melden.

Bekende en nieuwe bijwerkingen

Bijna iedereen krijgt wel eens met medicijnen te maken. “De meeste mensen merken voornamelijk de positieve effecten van hun medicijnen en weinig of niets van eventuele bijwerkingen", zegt Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. "Maar elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen en hoe meer we weten van deze bijwerkingen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.”
Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG: “In de bijsluiter staat alle bekende informatie over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Toch kan het zijn dat de ernst van een bijwerking anders is dan uit onderzoek bleek. Ook kan er een nieuwe bijwerking optreden. Daarom is het belangrijk om bijwerkingen te melden; nieuwe bijwerkingen, maar ook bijwerkingen die al in de bijsluiter staan. Zo krijgen we een beter beeld van de veiligheid van een medicijn.”

Medicijngebruik coronapatiënten

Vlak na de eerste coronapiek zijn coronapatiënten gevraagd om mogelijke bijwerkingen van hun medicijnen te melden. COVID-19 is een nieuwe ziekte en hierdoor is er nog weinig bekend over hoe coronapatiënten reageren op de medicijnen die ze al gebruikten voor andere aandoeningen. Ook zijn er inmiddels nieuwe medicijnen tegen het virus ontwikkeld, waardoor het extra belangrijk is om snel meer inzicht te krijgen in de risico’s en bijwerkingen.

Bijwerkingen melden

Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Daarnaast wordt aangeraden om vermoedelijke bijwerkingen altijd te bespreken met de arts of apotheker.
 

Door: Nationale Zorggids