Normal_condoom_soa_seks

De Centra Seksuele Gezondheid (CSG Centrum Seksuele Gezondheid ’s) hadden in de eerste helft van 2020 veel minder bezoekers  voor een soa-test dan in andere jaren. Tijdens de intelligente lockdown konden cliënten namelijk alleen terecht voor noodzakelijke zorg. April telde de minste bezoekers: 80 procent minder dan in januari en februari. Dat blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid, zo meldt het RIVM. 

Vanwege corona konden minder mensen gebruik maken van seksuele gezondheidszorg bij de GGD'en. Tijdens de intelligente lockdown van 13 maart tot en met 31 mei waren de spreekuren beperkt tot essentiële zorg. Bijvoorbeeld voor cliënten met (ernstige) soa-klachten, cliënten die een behandeling nodig hadden, cliënten met een soa-waarschuwing en cliënten die te maken hadden met seksueel geweld. Sinds juni is de soa-zorg weer opgeschaald. In september hadden de meeste centra seksuele gezondheid weer circa 80 procent van het aantal bezoekers van vóór de lockdown.

Hoger percentage positieve testen

Doordat er tijdens de lockdown minder mensen zijn getest, zijn er in die periode ook minder soa-diagnoses vastgesteld. Maar het percentage positieve uitslagen was tijdens de lockdown wel hoger vergeleken met de periode voor en na de lockdown. Tussen januari en augustus 2020 was dat percentage 18 procent bij vrouwen en ruim 22 procent bij heteroseksuele mannen en MSM. Dat betekent dat ruim één op de zes vrouwen en ruim één op de vijf mannen die zich liet testen ook daadwerkelijk een soa had.

Effect lockdown op verspreiding

De lockdown kan een positief en negatief effect hebben gehad op de verspreiding van soa. Aan de ene kant was er minder kans op verspreiding doordat mensen minder seksuele contacten hadden. Aan de andere kant hebben minder mensen zich laten testen of behandelen voor soa, wat de kans op verspreiding vergroot. Het is niet duidelijk welke van deze verschillende effecten – gedragsverandering of gemiste soa diagnoses – het grootst was. Er zijn verschillende onderzoeken gestart naar de invloed van de coronamaatregelen op seksueel gedrag en soa overdracht.

Door: Nationale Zorggids