Normal_arts_patient_intake

Dit najaar hebben huisartsen opnieuw minder verwijzingen kunnen doen naar ziekenhuizen voor zorgvragen die kunnen duiden op kanker. Het aantal verwijzingen bij mogelijk oncologische zorgvragen lag vorige week op 73 procent van wat de Nederlandse Zorgautoriteit zou verwachten zonder corona-uitbraak. Dat blijkt uit de verwijzingsrapportage voor ziekenhuiszorg door de NZa, op basis van cijfers van ZorgDomein.

Na de zomervakantie steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen tot een piek van bijna 10.800 verwijzingen in de week van 6-12 september. Dat was hoger dan in eerdere jaren, wat mogelijk duidt op inhaalzorg. Daarna is een daling te zien tot de herfstvakantie en zakte het aantal verwijzingen onder het niveau van 2018 en 2019. Deze daling is minder sterk dan tijdens de eerste golf. In de laatste weken stijgt het aantal verwijzingen weer licht, maar blijft het onder de aantallen van eerdere jaren.

Klachten melden

Dat het aantal verwijzingen voor zorgvragen die kunnen duiden op kanker terugloopt, is zorgelijk. Of dit ook betekent dat er minder tumoren worden gevonden, is nog niet duidelijk. In haar volgende rapportage over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de oncologie, verwacht de NZa hier een inzicht over te kunnen delen, op basis van gegevens van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Door: Nationale Zorggids