Vaker botbreuken onder vegans dan onder mensen die zuivel eten

De botdichtheid van veganisten en vegetariërs is vaak lager dan mensen die vlees en zuivel eten, maar tot nu toe wist men niet dat dit ook gevolgen zou hebben voor de kans op botbreuken. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen die geen vlees én zuivel eten vaker hun botten breken. Dit meldt RTL Nieuws. 

Nederlandse artsen die niet betrokken waren bij het onderzoek zijn niet verrast door de resultaten. Calcium zorgt voor sterke botten en dat zit met name in zuivel. Wie dus geen kaas en yoghurt eet of melk drinkt, krijgt daarvan minder binnen. Daarbij speelt leeftijd uiteindelijk ook een rol.

“We weten dat je botten sowieso al zachter en kwetsbaarder worden naarmate je ouder wordt. Die data is er nog niet, maar het is waarschijnlijk extra slecht als je dan ook nog eens een groot deel van je leven te weinig calcium hebt binnengekregen”, legt traumachirurg Kees Bartlema van Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit.

Voedingsadvies voor veganisten

Voedingsdeskundige Suzan Tuinier stelt dat veganisten wel genoeg calcium kunnen binnenkrijgen als ze voldoende aandacht hebben voor hun dieet. Dit betekent dat zomaar zuivel buitensluiten niet verstandig is, maar dat een volwaardig alternatief nodig is waarin voldoende calcium en eiwitten zit. Daarbij is het belangrijk om te weten dat plantaardige eiwitten minder goed worden opgenomen dan dierlijke en dat er daarom meer van nodig is. Daarom raadt Tuinier bijvoorbeeld sojadrank aan in plaats van haverdranken of dranken met kokos.  En: “Niet alle kant-en-klare- vleesvervangers zijn volwaardige vervangers, dat is een denkfout.”

Door: Nationale Zorggids