Logo_igj

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op Santiz met drie maanden verlengd. Santiz is sinds 2017 een fusie van twee ziekenhuizen, in Doetinchem en Winterswijk. Begin dit jaar bleek dat de ideeën over de fusie in beide ziekenhuizen botsten. De Raad van Bestuur heeft inmiddels besloten de fusie ongedaan te maken. Het is nog niet duidelijk hoe het bestuur ingevuld gaat worden. Dit meldt IGJ.

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk gaan als zelfstandige ziekenhuizen verder. Met het besluit om af te zien van de fusie is momenteel een werkbare bestuurlijke situatie gecreëerd, maar de besturing van de ziekenhuizen is nog niet volledig ingevuld. In de loop van 2021 moet duidelijk zijn of de voorwaarden voor goed bestuur volledig zijn hersteld. Daarom verlengt de inspectie het verscherpt toezicht dat in mei werd opgelegd.

Het vertrouwen tussen interne partijen was in mei ernstig beschadigd. De bestuurscrisis die hieruit voortkwam zou op de lange termijn een risico voor de kwaliteit van zorg hebben gevormd. Er zijn op dit moment geen risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De inspectie wil het herstel van goed bestuur van dichtbij volgen, ook nu er besloten is de fusie terug te draaien.

Aan het eind van het verlengd verscherpt toezicht zal de inspectie beoordelen of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven, of dat er verdere stappen genomen moeten worden in de vorm van verdere (bestuursrechtelijke) handhavingsmaatregelen.

Door: Nationale Zorggids