Normal_eten_brood_gezond_eten_leefstijl

Net als tijdens de eerste zijn ook tijdens de tweede golf van de coronacrisis de meeste Nederlanders niet anders gaan eten dan normaal. Wel zijn er kleine veranderingen te zien, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Dit meldt het Voedingscentrum. 

Aan het onderzoek deden ruim 1.200 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. 86 procent gaf aan niet ander te zijn gaan eten in de afgelopen weken. Een deel (9 procent) is gezonder gaan eten en een deel (5 procent) ongezonder.

Redenen om gezonder te gaan eten zijn: meer behoefte om de weerstand te verhogen, meer tijd om bezig te zijn met gezonde voeding en meer tijd om gezonde te koken. Meer ongezonde verleidingen thuis, wordt genoemd als belangrijkste reden waarom mensen ongezonder zijn gaan eten. Meer eetmomenten, meer stress en verveling zijn andere redenen.

Meer tijd nemen om te eten

Een op de vijf Nederlanders zegt meer tijd te nemen om te eten, meer groente en fruit te eten (17 procent) en bewuster te letten op hun voeding (ook 17 procent). Slechts 7 procent vindt het moeilijker om te kiezen voor gezond eten en 18 procent is meer gaan snoepen en snacken.

Meer op gewicht letten

In de tweede golf geeft drie op de tien Nederlanders aan meer op het gewicht te letten. Over de gehele coronaperiode is 17 procent aangekomen en is 5 procent ook aangekomen maar weer terug op het oude gewicht. Mensen met een gewichtstoename wijten dit aan minder bewegen, meer of ongezonder eten of een combinatie van deze factoren.

Minder alcohol

Verder zegt een deel van de Nederlanders minder alcohol te zijn gaan drinken tijdens de coronacrisis. In de eerste golf gaf 21 procent van de ondervraagden aan minder alcohol te drinken dan normaal, in de tweede golf is dit 27 procent. 9 procent zegt nu juist meer te zijn gaan drinken.

Met name mensen van 30 jaar en jonger zijn minder gaan drinken, maar tegelijkertijd gezonder én ongezonder gaan eten en zij zagen het vaakst hun gewicht veranderen.

Door: Nationale Zorggids