Normal_logo_mc_slotervaart

De raad van commissarissen van een zorginstelling moet zijn werkgeversrol altijd goed kunnen invullen. Aanpassing van wet- en regelgeving ondersteunt dat, adviseren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Nederlandse Zorgautoriteit. Een raad van commissarissen met een sterke werkgeversrol kan voorkomen dat de schijn van belangenverstrengeling wordt gewekt. Het interne toezicht wordt zo sterker. Dit is een aanbeveling die volgt uit het onderzoek van IGJ en NZa naar de bedrijfsvoering bij het MC Slotervaart, zo meldt de IGJ.

Een raad van commissarissen met een sterke werkgeversrol heeft het laatste woord over benoeming en ontslag van bestuurders. Onder de huidige wet- en regelgeving kan het laatste woord ook bij de aandeelhouders liggen. Maar aandeelhouders kunnen een dubbelrol hebben als bestuurder. Bij het MC Slotervaart was dat het geval. Daardoor was er het systeem van checks & balances bij Slotervaart niet zoals de Governancecode Zorg dat bedoelt. Door in wet- en regelgeving de werkgeversrol van de raad van commissarissen vast te leggen, kan worden voorkomen dat er een schijn van belangenverstrengeling ontstaat.

Belangenverstrengeling

In het onderzoek zagen IGJ en NZa  dat de schijn van belangenverstrengeling bij een aantal transacties niet werd vermeden. Dit is in strijd met de Governancecode Zorg. Het gaat om transacties die de raad van commissarissen van te voren had moeten goedkeuren. Dat is niet gebeurd. De toezichthouders hebben niet geconstateerd dat de dubbelrol van een aandeelhouder als bestuurder ook daadwerkelijk heeft geleid tot belangenverstrengeling. Er zijn geen aanwijzingen dat er zorggeld is onttrokken. Ook leidde de dubbelrol niet tot risico’s voor goede zorgverlening.

Na het faillissement van het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen rezen vragen over de besturing van deze ziekenhuizen van de MC-groep. IGJ en NZa deden hier gezamenlijk onderzoek naar. De toezichthouders onderzochten of er sprake was van goed bestuur en of de bestuurders van de ziekenhuizen de Governancecode Zorg hebben nageleefd. Daarbij is gekeken of er sprake was van (schijn van) belangenverstrengeling, en zo ja of dat heeft geleid tot overtreding van wet- en regelgeving.

MC IJsselmeerziekenhuizen

Inspectie en NZa zijn een onderzoek gestart naar zowel de besturing van het Slotervaartziekenhuis als MC IJsselmeerziekenhuizen. Het onderzoek naar de failliete IJsselmeerziekenhuizen ligt op dit moment stil vanwege een juridisch conflict tussen de inspectie en de curatoren van MC IJsselmeerziekenhuizen. De curatoren verweren zich tegen het door de inspectie vorderen van informatie.

Door: Nationale Zorggids