Wat vinden artsen van het aankomende vuurwerkverbod?

Nog maar even en het is weer oud en nieuw. Deze jaarwisseling ziet er wat anders uit dan normaal, nu er een tijdelijk vuurwerkverbod geldt. Zo wil het kabinet de ziekenhuizen ontlasten, die het dit jaar al druk genoeg hadden met coronapatiënten. Hoe oordelen artsen over het vuurwerkverbod? Wat voor letsel maken zij jaarlijks mee? En hoe verwachten zij dat de komende jaarwisseling eruit gaat zien? 

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, pleit al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk. Hij werkt al 23 jaar met oud en nieuw, en heeft flink wat oogletsel gezien. “Ieder jaar raken tientallen mensen blind. Soms moeten we een oog volledig verwijderen.”
 
Plastisch chirurg Christianne van Nieuwenhoven ziet ieder jaar ook een hoop leed. Ze is gespecialiseerd in handletsel bij kinderen. “De eerste periode dat ik hier werkte, werd ik al zenuwachtig bij het horen van één knal. Ik had meteen het beeld van een uit elkaar geknalde hand voor me.” 
 
VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, is niet per definitie voor een vuurwerkverbod. De reden daarvoor? “Het kan zijn dat het verbod illegaal vuurwerk juist in de hand werkt”, vreest Birgitte Blatter, hoofd Monitoring en Onderzoek. Allemaal zijn ze het erover eens: dit wordt een interessante jaarwisseling. 
 
Wil je het hele interview lezen? Dat kan hier.
 
Door: Nationale Zorggids