Normal_ziek_griep

De griepepidemie in de winter van 2019-2020 was mild en duurde slechts vijf weken. De laatste twee weken van de epidemie, in de eerste helft van maart, vielen samen met het begin van de coronapandemie in Nederland. Opvallend aan 2019 was daarnaast een sterke stijging van het aantal gevallen papegaaienziekte (psittacose). Dit meldt het RIVM dat jaarlijks rapporteert over griep en andere luchtweginfecties. 

In totaal hebben 400.000 mensen griep gehad tussen oktober 2019 en mei 2020. Ongeveer 74.000 mensen gingen met griepachtige klachten naar de huisarts. De meesten werden ziek van het type A-griepvirus. Terwijl een griepepidemie normaliter gemiddeld tien weken aanhoudt, duurde die afgelopen winter slechts vijf weken.

Oversterfte door griep

Tijdens deze kleine griepgolf stierven er zeshonderd mensen meer dan normaal. Deze oversterfte hangt waarschijnlijk samen met de griep. Mensen die een griepprik hebben gekregen, hadden in het griepseizoen 48 procent minder kans om griep te krijgen. De effectiviteit van het vaccin is ongeveer hetzelfde als in vorige seizoenen.

Door: Nationale Zorggids