Normal_ziekenhuisbed

Patiënten met obesitas die besmet raken met corona hebben een grotere kans om opgenomen te worden op de intensive care (ic) en aan de beademing te komen liggen. Onderzoekers van het Radboudumc bekeken de afweerreactie, ademhalingsfuncties en het ziektebeloop van deze  COVID-19-patiënten toen ze eenmaal op de ic waren opgenomen. Zij kwamen tot de conclusie dat obese ic-patiënten geen slechtere prognose hebben dan mensen zonder obesitas. Dit meldt Radboudumc. 

 

Er is nog veel onbekend over de schade die een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 kan veroorzaken. Hoewel inmiddels wel bekend is dat patiënten met obesitas (een body mass index (BMI) boven de 30) een hoger risico lopen op een heftig ziektebeloop bij een coronabesmetting, is de precieze reden daarvan nog onbekend. Een afwijkende afweerreactie of een verminderde ademhalingsfunctie zou een rol kunnen spelen bij deze patiënten.

De onderzoekers keken naar coronapatiënten die kunstmatig beademd werden op de ic in het Radboudumc. De patiënten werden in twee groepen verdeeld; één groep met mensen met obesitas (bestaande uit 18 personen) en één groep zonder obesitas (bestaande uit 49 personen).

Geen verschil in opnameduur en kans op overlijden

Een opvallende uitkomst was dat het beloop van afweerreacties niet bleek te verschillen tussen beide groepen. Ook de beademingsgegevens waren vergelijkbaar tussen de groepen. Er werden geen verschillen gevonden in beademingsduur, ic-opnameduur en de kans op overlijden binnen veertig dagen. Uit deze gegevens kan worden opgemaakt dat obesitas bij deze groep ic-patiënten, niet zorgt voor een andere afweerreactie of slechtere uitkomsten van de ic-opname dan mensen die géén obesitas hebben.

Arts-onderzoeker en eerste auteur van het artikel Emma Kooistra: “Eerder was al aangetoond dat obesitas gepaard gaat met een hogere kans om aan de beademing te komen, maar wij laten nu zien dat als patiënten eenmaal op de IC liggen de afweerrespons en prognose niet beïnvloedt worden door obesitas. Overgewicht is niet bepalend voor het verloop van de ziekte als patiënten eenmaal op de ic liggen.”

Door: Nationale Zorggids