Normal_rss_entry-281576

Het Eurovisie Songfestival leverde in het verleden "nauwelijks tot geen druk op de zorg", reageert een woordvoerder van de organisatie op de zorgen van Rotterdamse ziekenhuizen. De ziekenhuizen Maasstad en Ikazia lieten vrijdag weten niet te kunnen garanderen dat ze tijdens het Eurovisie Songfestival extra zorg kunnen bieden aan bezoekers, personeel en artiesten van het festival in Ahoy.

Volgens bestuurders is het personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten, waardoor acute zorg in het gedrang kan komen. De organisatie van het songfestival heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden nauw contact gehouden met de gemeente Rotterdam, de GGD en diverse ziekenhuizen in de omgeving. "Juist ook om signalen op te pikken en eventuele zorgen met ons te delen", vult de zegsman aan.

De twee ziekenhuizen die het dichtst bij Ahoy zitten, maken zich zorgen dat in geval van drank- en drugsmisbruik of incidenten het personeel niet de capaciteit heeft de juiste zorg te bieden. Via een brief hebben ze burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, op de hoogte gebracht van hun bedenkingen bij de 30.000 bezoekers die in Ahoy worden verwacht.

Fieldlab

Het Eurovisie Songfestival is een Fieldlab-experiment, wat inhoudt dat er door de overheid en de sector wordt onderzocht hoe evenementen tijdens corona veilig georganiseerd kunnen worden. Daarbij kan het besluit van het kabinet om publiek toe te laten altijd tegen het licht gehouden worden, mochten de coronacijfers daarom vragen. "We begrijpen dat extra voorbehoud uiteraard."

De kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival start zaterdag. Bij de shows zitten de gasten, wordt iedereen getest op corona en is er een zogenoemd veiligheidsplan, aldus de organisatie.

Door: ANP