Veel minder coronapatiënten in ziekenhuizen, ook minder opnames

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2345 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 april.

Ten opzichte van dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 135. Dat is de grootste daling in een dag sinds 1 januari. In minder dan twee weken tijd zijn meer dan 350 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Vooral op verpleegafdelingen komen veel bedden vrij. Op die vleugels liggen nu 1607 coronapatiënten, 125 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 738. Het is de zevende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt, en dat is sinds februari niet meer gebeurd.

Nieuwe opnames

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 249 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1800 nieuwe patiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld 257 mensen per dag, en dat is het laagste peil sinds 22 maart.

In de afgelopen twee weken, sinds de piek eind april, is het gemiddelde aantal nieuwe opnames met bijna 18 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

Door: ANP