Normal_ziekenhuisbed

De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van corona neemt langzaam verder af, maar is nog steeds hoog. Zo is nog steeds maar 66 procent van de operatiekamers in gebruik. Vorige week was dit 64 procent. Met name operaties met een hogere kans op een bijkomende ic-opname zijn vanaf april minder vaak uitgevoerd. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

25 ziekenhuizen geven aan de kritiek planbare zorg (zoals kankerbehandelingen) niet meer volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 26. Tien van deze ziekenhuizen kunnen bepaalde vormen van deze zorg niet meer binnen de vereiste zes weken verlenen. Dit wil niet zeggen dat patiënten gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen.

Planbare zorg

Planbare zorg (zoals een knie-, heup-, of staaroperatie) wordt in 29 procent van de ziekenhuizen niet geleverd. Dit was vorige week 34 procent. Net als vorige week kan slechts 2 procent van de ziekenhuizen deze zorg volledig volgens planning leveren. De overige ziekenhuizen leveren deze zorg deels. Ook zelfstandige klinieken leveren planbare zorg. Patiënten die sneller geholpen willen worden, kunnen zich richten tot hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Door: Nationale Zorggids