Normal_pillen_medicijnen_medicatie

Na een daling van het geneesmiddelgebruik per hoofd van de bevolking in eerdere jaren was in 2020 een stijging zichtbaar. Openbare apotheken verstrekten in het coronajaar binnen het basispakket meer geneesmiddelen per persoon dan in 2019. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen. 

Het gebruik van geneesmiddelen uit het basispakket nam in 2020, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), toe met 1,1 procent. DDD is de afkorting van defined daily dose: de theoretische hoeveelheid van een geneesmiddel die door een volwassene per dag wordt gebruikt voor de belangrijkste toepassing van dat middel.

Van deze toename is de helft toe te schrijven aan de bevolkingsgroei van 0,5 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het gebruik van pakketgeneesmiddelen per hoofd van de bevolking is met 0,5 procent beperkt gestegen van 543 naar 546 DDD’s. Deze stijging vond plaats ondanks een daling van het aantal eerste uitgiftes als gevolg van corona, zoals SFK eerder rapporteerde.

Adhd-medicatie

Het geneesmiddelgebruik in de leeftijdscategorie 21-40 jaar steeg meer dan gemiddeld met 0,7 p. Deze stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan een toename in het gebruik van adhd-medicatie (+12 procent) met de opkomst van lisdexamfetamine. De grootste toename van deze adhd-middelen is zichtbaar in maart en december. De groei in het gebruik van vrouwelijke geslachtshormonen (+75 procent) wordt voornamelijk veroorzaakt door een toegenomen gebruik van hogere sterkte progesteron. De derde grote stijger is de groep van osmotisch werkende laxantia (+28 procent), met macrogol als belangrijkste vertegenwoordiger.

Kinderen en jongeren

Onder kinderen en jongeren daalde het geneesmiddelgebruik het meest van alle leeftijdsgroepen. Deze daling komt vooral voor rekening van de luchtwegverwijders (-15 procent). Mogelijk leidden de hygiënemaatregelen, minder contacten en schonere lucht als gevolg van de corona-epidemie ook tot minder (luchtweg)infecties. De anticonceptiepil (-8 procent) en adhd-medicatie (-5 procent) maken de top-3 voor deze leeftijdscategorie compleet.

Door: Nationale Zorggids