Normal_rss_entry-284917

Er is twee jaar nodig om de achterstanden op het gebied van uitgestelde operaties weg te werken, heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie becijferd.

Het gaat om ongeveer 140.000 uitgestelde operaties, waar circa 350.000 uren inhaalzorg voor nodig is. Om het binnen twee jaar voor elkaar te krijgen is volgens de artsen 10 procent meer operatietijd nodig. "En dat terwijl het afgelopen jaar al veel gevraagd is van anesthesiologen en andere zorgmedewerkers", aldus de groep artsen.

Bovenop de reguliere zorg

De NVA wijst erop dat de inhaalzorg bovenop de reguliere zorg komt. "Als we ons alleen zouden focussen op de uitgestelde operaties dan zou de zorg deze achterstand in twee maanden weg kunnen werken. Echter, deze inhaalzorg komt bovenop de reguliere zorg die naar het normale niveau moet worden opgeschaald. Er is dus niet zomaar zoveel capaciteit beschikbaar", stellen de anesthesiologen.

Op dit moment wachten in Nederland veel mensen op een operatie. Volgens de NVA leidt dit uiteindelijk op lange termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten. "Als we elke zaterdag op volle capaciteit doorwerken om operaties in te plannen, dan zouden we de 140.000 uitgestelde operaties in ongeveer anderhalf jaar kunnen uitvoeren. Je moet echter niet vergeten dat ok-medewerkers net als veel andere zorgmedewerkers al ruim een jaar dubbele diensten en overuren draaien", aldus de belangenorganisatie.

Door: ANP