Normal_stethoscoop_arts_dokter

Digital Health floreert in de regio Nijmegen, waar het bijdraagt aan een betere zorg en gezondheid en ook werkgelegenheid schept. De coronapandemie onderstreept het belang van digitale oplossingen, zoals beeldbellen en telemonitoring, voor de zorg en gezondheid. Om ontwikkelaars en eindgebruikers nog dichter bij elkaar te brengen, introduceren The Economic Board en het Radboudumc de Interactieve Digital Health kaart. Dit meldt Radboudumc. 

Nijmegen staat bekend om haar grote zorgsector: een kwart van de werkende bevolking heeft een baan in de zorg of een sector die er direct mee samenhangt. Specifiek voor Digital Health is veel kennis en kunde (human capital) aanwezig bij het Radboudumc, de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het ROC Nijmegen. Ook zijn in Nijmegen en omgeving op het gebied van Digital Health meer dan 50 bedrijven actief. Voor Digital Health innovaties bestaan verschillende financieringsmogelijkheden en is ook businesssupport beschikbaar. 

Kansen

Tom van de Belt, onderzoeker bij het Radboudumc en speerpunttrekker Digital Health: “De regio Nijmegen biedt ideale kansen om Digital Health producten en diensten te ontwikkelen, ze goed te verankeren in de praktijk en vervolgens ook op te schalen. Dat verbetert de patiëntenzorg en maakt tegelijkertijd ook economische groei mogelijk. Zeker op de gebieden zorg op afstand, zelf-monitoring, wellness en educatie, en vroege detectie met kunstmatige intelligentie, is in deze regio al veel kennis en ervaring aanwezig.”

Regionale wensen

Van de Belt bracht de regionale situatie in kaart. Het bleek dat stakeholders elkaar nog niet altijd even gemakkelijk weten te vinden. Bedrijven die hun product willen uittesten en valideren in een zorginstelling, zorgverleners of onderzoekers die een partner zoeken om hun idee mee uit te werken, bedrijven die werknemers of studenten met specifieke digital health kennis willen binnenhalen; op die onderdelen kan de samenwerking nog beter. Daarnaast concludeerde van de Belt dat het opschalen bij Digital Health innovaties lastig is.

Digital Health kaart

Om samenwerking in de regio en matchmaking tussen ontwikkelaars en gebruikers te stimuleren heeft het Radboudumc met The Economic Board een interactieve Digital Health kaart ontwikkeld. Op deze kaart staan Digital Health partners uit de regio Arnhem en Nijmegen. De kaart wordt continu bijgewerkt, zodat alle spelers erin kunnen worden opgenomen. Aanmeldingen zijn eenvoudig via de kaart door te geven en de kaart is hier te vinden.

Door: Nationale Zorggids