Normal_rss_entry-292331

Presentatrice en nieuwslezeres Fien Vermeulen en prins Bernhard zetten zich in om geld op te halen voor onderzoek naar de bestrijding van lymfeklierkanker. De twee, die zelf te maken hebben gehad met de ziekte, werken mee aan een nieuwe campagne die Bernhards stichting Lymph&Co maandag lanceert.

Jaarlijks wordt bij 4000 mensen lymfeklierkanker vastgesteld. Ondanks de intensieve behandeling overlijden per jaar meer dan duizend patiënten aan de ziekte. Dat komt onder meer doordat bij slechts 50 procent de chemotherapie aanslaat. Met de campagne, waaraan zowel bekende als onbekende Nederlanders meedoen, wil de stichting geld ophalen voor onderzoek naar de bestrijding van lymfeklierkanker.

Ambassadeur Fien Vermeulen

De campagne maakt veel los bij Fien, die op haar 21e de diagnose kanker kreeg. "Elke dag realiseer ik me hoe blij ik ben met elke dag, dat had ook anders kunnen zijn", zegt Fien, een van de ambassadeurs van stichting Lymph&Co. "Het ergste vond ik dat ik totaal geen controle had, dat dus iedereen deze ziekte kan krijgen. Het meedoen met de campagne maakt me ook bewust van het feit dat het echt kantje boord is geweest. Ik bedoel, wat is 50 procent kans nou echt?"

Prins Bernhard hoopt meer bewustzijn te creëren. "Het belangrijkste besef van de campagne is dat ik zoveel geluk heb gehad. Eigenlijk had ik nog minder kans dan die 50 procent. Uiteindelijk willen we ook met Lymph&Co het verschil maken, dat die kans dat de behandeling aanslaat steeds groter wordt."

Van de donaties komt 100 procent ten goede aan onderzoek, verzekert de stichting.

Door: ANP