Normal_pexels-karolina-grabowska-7195123

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie Nederland vinden dat patiënten de keuze moeten blijven houden uit digitale zorg thuis of fysieke zorg in een ziekenhuis of bij een arts. Dit meldt Patiëntenfederatie Nederland. 

Digitale zorg heeft tijdens de coronapandemie een snelle opmars gemaakt. Ongeveer 70 procent van de consulten verliep tijdens de eerste lockdown digitaal. Begin dit jaar was 30 procent van de consulten nog steeds online. Directeur Petra van Hols van ZN zegt in het Algemeen Dagblad te snappen dat het voor patiënten soms fijner is een medisch gesprek te hebben vanuit huis. Bij moeilijke gesprekken kan bijvoorbeeld fijn zijn om familieleden erbij te hebben.

Apps voor monitoring thuis

“Er zijn allerlei apps om patiënten thuis te volgen. Mensen met de longziekte copd, hartfalen, de ziekte van Crohn of diabetes kunnen hun waarden thuis invoeren. Op afstand kan een verpleegkundige of arts die patiënten volgen en begeleiden”, voegt Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie toe.

Eerder riepen ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving op om actief gebruik te blijven maken van digitale zorg, als dat de patiënt ten goede komt. 

Door: Nationale Zorggids