Normal_ziekenhuis_infuus

Van de ongeveer zevenhonderd coronapatiënten die in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, is 90 procent niet gevaccineerd tegen het virus. Ongeveer de helft van de ongevaccineerden in het ziekenhuis, heeft een niet-westerse migratieachtergrond, zegt de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De NVALT liet ziekenhuizen een enquête invullen, maar niet alle ziekenhuizen reageerden. Voorzitter Leon van den Toorn: “Die enquête is niet om te stigmatiseren, maar om bij te dragen aan een oplossing. Mensen met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse achtergrond kampen vaker met overgewicht of diabetes dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Daarom is vaccinatie voor hen nog belangrijker om een ernstig ziekteverloop te voorkomen.”

Winst te behalen

Uit onderzoek van het RIVM bleek eerder al dat de vaccinatiegraad in achterstandswijken achterblijft, net als in de Bijbelgordel. Volgens Van der Toorn valt er nog veel winst te behalen. Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD’en zoeken naar mogelijkheden om in achterstandswijken meer mensen te bereiken. Daarbij moet wel op ;okaal niveau naar iedere wijk gekeken worden, want in Rotterdam wonen bijvoorbeeld relatief veel mensen uit Kaapverdië en in Amsterdam wonen veel Ghanezen. Een woordvoerder van het ministerie zegt daarom dat dit maatwerk vraagt.

Door: Nationale Zorggids

De straat op

Inmiddels heeft Amsterdam mobiele prikteams die langs buurthuizen en kerken gaan en lopen artsen en geneeskundestudenten op de Rotterdamse markt om inwoners voor te lichten over vaccinatiemogelijkheden in de buurt. Internist Robin Peeters die in Rotterdam in contact komt met mensen, ziet dat zij behoefte hebben aan direct contact met een arts. “Zo zijn er mensen met diabetes die vragen of een vaccin wel veilig voor hen is. Waarop wij kunnen uitleggen dat juist zij baat hebben van het vaccin.”