Normal_intensive_care

Vier op de vijf coronapatiënten op de intensive care (ic) is niet gevaccineerd tegen het coronavirus. De kans om als volledig gevaccineerde door corona op de ic terecht te komen, is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde. Dit meldt het RIVM. 

Vaccinatie beschermt goed tegen ziekte door een besmetting met corona, en zeer goed tegen ernstige corona. Op dit moment is ruim 80 procent van iedereen van 12 jaar en ouder gevaccineerd en dit aantal stijgt nog steeds. Eerder meldde het RIVM al dat de vaccins bij volledig gevaccineerden voor 95 procent beschermen tegen ziekenhuisopnames, en voor 97 procent tegen opname op de ic. De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname en ic-opname was ook in de afgelopen maanden onveranderd hoog.

Gevaccineerd en in het ziekenhuis

Ondanks volledige vaccinatie zullen mensen positief testen op corona en sommigen ook in het ziekenhuis opgenomen worden. Ouderen (en kwetsbaren) hebben meer kans om met coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen. Tussen 1 september en 3 oktober waren vier op de vijf coronapatiënten op de intensive care ongevaccineerd. Van alle in het ziekenhuis opgenomen patiënten met Covid-19 waren drie op de vier ongevaccineerd. In Nederland is op dit moment minder dan 20 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder niet volledig gevaccineerd.

Doordat steeds meer mensen zich laten vaccineren, neemt ook het aandeel gevaccineerde personen in het ziekenhuis toe. Nog steeds liggen er echter meer ongevaccineerde mensen in het ziekenhuis dan gevaccineerde mensen. Dit terwijl de groep van gevaccineerden in Nederland veel groter is dan de groep ongevaccineerde mensen.

Door: Nationale Zorggids