Thuismeten-app maakt thuisopname griep- en coronapatiënten mogelijk

Na coronapatiënten kunnen nu ook patiënten met longproblemen door griep op afstand gemonitord worden. Patiënten die zich bij de eerste hulp melden maar die niet ziek genoeg zijn om opgenomen te worden, komen in aanmerking voor de zogeheten thuisopname. Dat meldt de Telegraaf. 

De app werd aanvankelijk ontwikkeld voor coronapatiënten. Vanwege de verwachte griepgolf is de app nu uitgebreid. De patiënten die de app gebruiken, liggen thuis in een “virtueel ziekenhuisbed” en gebruiken een saturatiemeter om zelf hun zuurstofgehalte af te lezen. Ook beschikken ze thuis over zuurstof.

De patiënten vullen zelf de gegevens van hun metingen in en als de situatie verslechtert wordt er een verpleegkundige ingeschakeld. Patiënten kunnen altijd contact opnemen met een zorgverlener als ze daar behoefte aan hebben.

Ziekenhuisbedden sneller beschikbaar

Door middel van thuisopname kunnen patiënten 6 tot 11 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden. De ziekenhuisbedden zien hierdoor sneller weer beschikbaar. Vermoedelijk worden er deze maand al 500 patiënten thuis op deze manier behandeld. Er hebben zich inmiddels 27 ziekenhuizen aangesloten bij de app.

Door: Nationale Zorggids