Hoogste aantal sterfgevallen door coronavirus in 9 maanden

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

Onder de overleden coronapatiënten zijn vijf inwoners van Alphen aan den Rijn en drie mensen uit Wageningen. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag geregistreerd. Het RIVM meldt dit dan in de cijfers van dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 367 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld 52 meldingen per dag, het hoogste niveau sinds 24 februari. In de afgelopen twee weken is het sterftecijfer ongeveer verdubbeld.

Positieve tests

Het aantal positieve tests blijft vrijwel gelijk. In de afgelopen dag zijn 22.199 besmettingen bevestigd. Het is de vijftiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen. Dat wil niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft, omdat de GGD'en niet veel meer mensen kunnen testen dan ze nu al doen. Het zou dus kunnen dat er meer mensen zijn die het coronavirus onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.

Amsterdam telde 774 positieve tests, Den Haag 571 en Rotterdam 547. In de gemeente Utrecht werd het virus vastgesteld bij 494 inwoners. Daarna volgt Tilburg met 300 bevestigde besmettingen. Alleen op Schiermonnikoog en Vlieland testte niemand positief.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Nederland 2,6 miljoen positieve tests geregistreerd. Van ruim 19.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Bij het huidige tempo komt het aantal coronadoden in de loop van december boven de 20.000 uit. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Door: ANP