Bij hartstilstand binnen 6 minuten reanimeren

Door een toename in het aantal burgerhulpverleners kunnen mensen met een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten gereanimeerd worden. Het aantal burgerhulpverleners is de afgelopen vier jaar enorm gestegen. Dat meldt de NOS.

Het aantal burgerhulpverleners is tussen 2017 en 2021 gestegen van 170.000 naar 245.000. Daarnaast is het aantal AED’s op openbare plekken verdubbeld. Nederland is het enige land met zo'n dekkend systeem, zegt de Hartstichting.

Het is van belang dat een persoon met een hartstilstand zo snel mogelijk gereanimeerd wordt. Hoe sneller dit gebeurt, hoe kleiner de kans op hersenschade is.

Overlevingskans

Onderzoek van het Amsterdam UMC heeft uitgewezen dat de overlevingskans van mensen die thuis een hartstilstand is toegenomen. Dat komt omdat meldkamers zowel burgerhulpverleners als ambulancepersoneel inschakelt in het geval van een hartstilstand.

Elk jaar krijgen 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is 25 procent. Dat is drie keer zo veel als in de jaren 90.

Door: Nationale Zorggids