FNV stuurt ultimatum cao aan MSD: maandag akkoord, anders acties

Geneesmiddelenfabrikant MSD heeft tot maandag 20 december 13.00 uur om akkoord te gaan met de eisen van de FNV en het CNV voor een nieuwe cao. Dat meldt de FNV.

Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie: “Doen ze dat niet, dan kunnen ze hun borst natmaken. Dan moeten ze rekening houden met acties, zoals werkonderbrekingen of een staking.” Volgens Smink heeft de meerderheid van de vakbondsleden bij het bedrijf al aangegeven bereid te zijn om actie te voeren: “De medewerkers pikken het niet langer, dat is duidelijk.”

De zaal uitgestuurd

De bonden liggen al even overhoop met MSD (Merck, Sharp & Dohme), een geneesmiddelenbedrijf met zo'n 4.500 tot 5.000 werknemers in Oss, Boxmeer, Haarlem en De Bilt. Tijdens de vijfde onderhandelingsronde op 25 november zijn ze zelfs letterlijk de zaal uitgestuurd.

Zwaardere middelen

De directie heeft een eindvoorstel van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen van tafel geveegd en alleen een overeenkomst gesloten met vakvereniging NMP (Netwerk van MSD Personeel). Smink: “Voor ons lijkt er dus niets anders op te zitten dan te grijpen naar zwaardere middelen.”

3,5 procent loon erbij

De belangrijkste eis van de bonden is een eenjarige cao, per 1 januari 2022, met minstens 3,5 procent meer loon voor de werknemers. Het bod van MSD ligt onder inflatieniveau en is bovendien alleen in het voordeel van mensen die net begonnen zijn bij het bedrijf.

Miljarden met middel tegen kanker

Smink: “Wij willen dat medewerkers hun koopkracht behouden, dat ze er niet op achteruitgaan in inkomen en zonder problemen hun huis en boodschappen kunnen blijven betalen. Het gaat goed met MSD, maar de miljarden die ze verdienen met een geneesmiddel tegen kanker, zien de mensen niet terug in de salarisverhoging die het bedrijf hen geeft in de overeenkomst met hun eigen bond NMP.”

Generatiepact

Verder moet er eindelijk werk gemaakt worden van een al langer lopende afspraak om samen te werken aan een generatiepact, waarbij oudere werknemers eerder kunnen stoppen en het bedrijf meer jongere mensen kan aannemen.

Door: Nationale Zorggids