Hersenschudding bij sporters leidt tot blijvende hersenschade

Een botsing met een tegenstander of de hoofden tegen elkaar tijdens een kopduel. Directe of indirecte klappen tegen het hoofd kunnen in voetbal, rugby en andere contactsporten hersenschuddingen veroorzaken. Hoewel de acute symptomen meestal binnen enkele dagen verdwijnen, kunnen sporters op de lange termijn met zeer ernstige gezondheidsproblemen te maken krijgen. Dat meldt ANP Expert Support. 

Het NRC kopte dinsdag dat hersenschade in de sport eigenlijk nu pas écht serieus wordt genomen. Het wetenschappelijke bewijs voor een link tussen herhaald hersenletsel en chronische traumatische encefalopathie (CTE) was er al, maar nieuwe onderzoeken in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten duiden ook een relatie te bestaan met hersen- en zenuwaandoeningen als ALS en Parkinson.

Preventie

Al sinds 2017 pleit Amerikaans onderzoekster Ann McKee voor de preventie van hersenschade bij sporters. Zij beheert een hersenbank, waaraan veel oud-topsporters na hun overlijden hun hersenen doneren. Door de hersenen van 202 jong overleden American Football-spelers heel nauwkeurig te onderzoeken, ontdekte ze bij 177 van deze sporters dezelfde hersenafwijking. De sporters hadden bovendien veel dezelfde problemen: geheugenverlies, agressie en depressieve gevoelens.

Media-aandacht

Hopelijk leiden de toenemende kennis, de daarmee gepaarde media-aandacht en rechtszaken uiteindelijk tot veiligere sporten: maatregelen als een verbod op gevaarlijke tackles, het wisselen van spelers als ze een hersenschudding hebben opgelopen en een maximaal aantal kopballen tijdens trainingen zouden een goed begin kunnen zijn.

Door: Nationale Zorggids