Twee nieuwe Covid-19-behandelingen goedgekeurd

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag twee nieuwe behandelingen goedgekeurd voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Experts van de organisatie schrijven in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal dat een combinatie van corticosteroïden en het middel baricitinib, dat bij reumatoïde artritis wordt voorgeschreven, de overlevingskansen van ernstig zieke mensen helpt verbeteren. Ook hebben ze dan minder lang beademing nodig, waardoor de druk op ic's verlicht wordt.

Sotrovimab

Mensen die niet ernstig ziek zijn maar wel een hoog risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, zijn volgens de WHO gebaat bij een behandeling met het medicijn sotrovimab, dat afkomstig is van de farmaceut GlaxoSmithKline. In december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit middel ook al goed.

Of de beide behandelingen effectief zijn bij de Omikron-variant van het coronavirus, die inmiddels in veel landen de dominante variant is, is volgens de WHO nog onzeker. Tot nu toe heeft de organisatie aan drie andere behandelwijzen haar goedkeuring gegeven.

Door: ANP