Dit weekend hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.308 meldingen van positieve tests. Op vrijdag meldde het instituut ruim 35.000 bevestigde besmettingen, het laatste record, en vorige week vrijdag bijna 35.000.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 226.136 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 32.305 nieuwe gevallen per dag, en ook dat is een verdere aanscherping van het record. Het gemiddelde stijgt voor de negentiende dag op rij. Eerder deze week ging het weektotaal voor het eerst door de grens van 200.000.

In de hoofdstad werden de meeste besmettingen geconstateerd. In Amsterdam werd bij 2886 mensen de aanwezigheid van het coronavirus vastgesteld, wat kan leiden tot Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. In Rotterdam werden met een aantal van 1827 veel minder besmettingen ontdekt, net als in Den Haag (1582) en Utrecht (1209). Tilburg maakt de 'top 5' af met 617 nieuw ontdekte besmettingen.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen daalt juist verder en verder. In de afgelopen dag registreerde het RIVM dat zeven mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 76 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna elf per dag. Het sterftecijfer is daarmee terug op het niveau van eind oktober. Toen was de huidige besmettingsgolf net begonnen.

Dat het overlijden van deze coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen dag zijn overleden. Dit wordt soms pas na een tijdje geregistreerd. Bovendien worden in weekeindes minder sterfgevallen doorgegeven dan doordeweeks. Daar komt bij dat het werkelijke aantal doden hoger kan liggen, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is gestorven.

Door: ANP