Normal_zorgpersoneel__zorgverlener__salaris

De 200.000 ziekenhuismedewerkers gaan er komend jaar financieel flink op vooruit, laat vakbond FNV weten. Ook zijn afspraken gemaakt over verlaging van de werkdruk. De vakbond en werkgeverskoepel NVZ hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een nieuwe cao Ziekenhuizen. Deze loopt van 1 juli 2021 tot en met 31 januari 2023. Dit meldt FNV. 

Elke ziekenhuismedewerker krijgt er, op 1 januari 2022, 2 procent salaris bij, met een bodem van 90 euro. Voor alle medewerkers tot en met schaal 40, waaronder doktersassistenten, mensen op de poli en sterilisatieafdeling, betekent deze bodem een gemiddelde salarisverhoging van 3 procent. Ook krijgen de medewerkers een eenmalige uitkering van 250 euro bruto op 1 december 2021.

Er zijn afspraken gemaakt in centen en procenten. Werknemers aan de onderkant en middengroepen, ‘de handen aan het bed’, de laboranten en de mensen op de operatiekamer gaan er tussen de 4 en 10 procent op vooruit. 

Gezond kunnen werken

Er zijn concrete afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van het personeel. Elise Merlijn van FNV: “Dat was hard nodig. Talloze verhalen van de werknemers, en verschillende analyses hebben duidelijk gemaakt dat werken in een ziekenhuis niet echt gezond is, vanwege de oplopende werkdruk en het altijd maar beschikbaar moeten zijn.’ Zo is het recht op onbereikbaarheid afgesproken op dagen waarop medewerkers niet staan ingeroosterd. Ook wordt de jaarurensystematiek aangepast naar 3 maanden. Dat betekent dat diensten in roosters niet meer over een jaar mogen worden uitgesmeerd, maar over slechts drie maanden. Merlijn: ‘Dit gaat meer stabiliteit in de roosters opleveren. Daardoor ontstaat er een betere werk-privé balans, omdat er beter geroosterd gaat worden over het aantal contracturen.”

Eerder stoppen met werken

Al eerder waren afspraken gemaakt over generatiebeleid in de cao, maar deze waren vrijblijvend. In de nieuwe cao staat dat alle werknemers het recht krijgen om 5 jaar voor de AOW-leeftijd minder te gaan werken. De kosten worden gedeeld door werkgever en werknemer. Bijvoorbeeld 80 procent werken, 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. Voor individuele medewerkers kan, in overleg met de werkgever, ook een maatwerkafspraak worden gemaakt. Bijvoorbeeld om helemaal eerder te stoppen met werken. 

Door: Nationale Zorggids