Laagste aantal ic-patiënten sinds 1 november

De afname van het aantal coronapatiënten op de intensive cares houdt aan. Donderdag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen nu 233 ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic's van Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 16 minder dan een dag eerder.

Ook op verpleegafdelingen, waar minder zieke patiënten liggen, noteerden de ziekenhuizen een afname. Daar liggen 898 patiënten die besmet zijn met het coronavirus, 7 minder dan woensdag. Dit aantal schommelt de laatste week behoorlijk.

Het LCPS rapporteert 150 nieuwe opnames op verpleegafdelingen, net iets meer dan de 133 van een dag eerder. Op ic's werden 11 nieuwe opnames gemeld.

Besmettelijkheid

Hoewel de besmettingscijfers nog nooit zo hoog zijn geweest als de afgelopen weken, is hier weinig van terug te zien in de ziekenhuizen. De omikronvariant van het coronavirus die nu rondgaat is weliswaar veel besmettelijker dan de deltavariant die hiervoor dominant was, maar mensen worden er over het algemeen minder ziek van. Het aantal opnames ligt tussen de 40 en 60 procent lager. Wie toch moet worden opgenomen, loopt volgens voorlopige onderzoeken ongeveer de helft minder risico om op de ic te belanden.

Het LCPS en het kabinet voorzien wel dat het aantal opnames kan gaan oplopen. In de cijfers van het LCPS worden ook mensen meegeteld die positief testen op het coronavirus, maar in de eerste plaats om een andere reden waren opgenomen. Ook zij moeten geïsoleerd van anderen worden verpleegd. Het LCPS schat in dat het een kleine minderheid betreft.

Door: ANP